Zeskanuj kod Zmiana matrycy VAT 2020

Zmiana klasyfikacji towarów i usług oraz matrycy VAT

Już od 1 kwietnia 2020 r. wejdą w życie przepisy zmieniające zasady klasyfikacji towarów i usług oraz ustalania właściwych im stawek podatku VAT.

Zapisy ustawy z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw mają przede wszystkim na celu ujednolicenie sposobu kwalifikacji i uproszczenie systemu stawek VAT.

Zmiana matrycy VAT oznacza odejście od klasyfikacji PKWiU 2008. Zamiast tego towary będą identyfikowane według tzw. nomenklatury scalonej (CN), a usługi będą podlegać pod PKWiU 2015.

W praktyce oznacza to jednak duże zmiany dla przedsiębiorców związane m.in. z analizą i dostosowaniem baz danych towarów i usług w kasach fiskalnych oraz programach sprzedażowych i księgowych.

Natomiast w związku z wystąpieniem pandemii COVID-19 i szeregiem ograniczeń, jakie zostały wprowadzone w następstwie walki z koronawirusem, termin wejścia w życie przepisów dotyczących nowej matrycy VAT najprawdopodobniej zostanie przesunięty.

Zmiana matrycy VAT – obniżenie stawki VAT

W związku z uproszczeniem sposobu kwalifikacji, stawki VAT na niektóre towary zostaną obniżone, są to m.in.:

  • owoce tropikalne i cytrusowe oraz niektóre orzechy (np. pistacje, migdały) – z 8% na 5%;
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – z 8% na 5%;
  • musztarda oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. papryka słodka, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% na 5%;
  • pieczywo i ciastka – niezależnie od terminu przydatności do spożycia obowiązywać będzie ujednolicona stawka 5%;
  • artykuły higieniczne (np. podpaski, tampony) – z 8% na 5%.

Zmiana matrycy VAT – podwyższenie stawki VAT

Zmiana matrycy obejmie także podwyżkę stawek VAT dla niektórych produktów, m.in:

  • owoce morza tj. homary, ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior oraz namiastki kawioru (dotyczy to również posiłków, w których występują ww. produkty) – obowiązywać będzie ujednolicona stawka 23%;
  • lód używany zarówno do celów spożywczych, jak i chłodniczych – z 8% na 23%;
  • przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8%;
  • drewno opałowe – z 8% na 23%.

Co ważne, usługi gastronomiczne opodatkowane będą 8% stawką VAT, tak jak dotychczas.

Wiążąca Informacja Stawkowa, czyli WIS

Jest to decyzja wydawana przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na wniosek podatnika. Ta nowa instytucja ma na celu ułatwienie przedsiębiorcy dostosowanie się do przepisów VAT (w szczególności w zakresie odpowiedniego przyporządkowania stawek VAT do towarów i usług), ale także ma zapewnić mu ochronę w tym zakresie, gdyż wydana decyzja jest, jak sama nazwa wskazuje wiążąca.

Co więcej, instytucja WIS może być wykorzystana nie tylko do określenia właściwej stawki VAT, ale także w takich przypadkach jak np. interpretacja przepisów w zakresie zwolnienia z obowiązku stosowania kas rejestrujących, stosowania mechanizmu podzielonej płatności, czy też zakresu zwolnienia od podatku VAT.

Podstawa prawna