Gastro SZEF

GASTRO SZEF – zarządzanie lokalem gastronomicznym w nowej odsłonie

Gastro SZEFProgram Gastro SZEF prowadzi gospodarkę magazynową firmy w oparciu o dokumenty magazynowe oraz sprzedaż zrealizowaną na stanowiskach kelnerskich.

Narzędzia ułatwiające zarządzanie

Wykorzystanie nowoczesnych rozwiązań informatycznych w programnie Gastro SZEF usprawnia zarządzanie każdym lokalem gastronomicznym. System zapewnia dostęp do wielu praktycznych analiz i raportów. Analizy wspierają bieżącą pracę kierownictwa np. odpowiadają na pytanie – jak funkcjonuje nowa promocja, czy pomagają w podejmowaniu decyzji o charakterze strategicznym, zapewniając szybki wgląd w rezultaty wcześniej podejmowanych działań.

  • Gastro SZEFkontrola zużycia surowców na podstawie założonych receptur, wykonywanie rozchodów składników potraw, tworzenie kalkulacji, obliczanie marży, wyliczanie wsadu oraz zapotrzebowania na surowce,
  • możliwość automatycznej dekretacji do systemów finansowo-księgowych,
  • dostęp do wielu praktycznych analiz i raportów wspierających pracę managera oraz łatwość w tworzeniu nowych indywidualnych zestawień,
  • możliwość graficznej prezentacji dowolnych zestawień.

Rozliczanie magazynów i zużycia surowców

  • wprowadzanie dokumentów dostaw PZ, przesunięć międzymagazynowych MM, rozchodów wewnętrznych, z produkcji i ze sprzedaży,
  • wprowadzanie dokumentów sprzedaży (faktury, WZ),
  • obsługa dokumentów kasowych KP, KW,
  • informowanie o przekroczonych stanach minimalnych, maksymalnych i zalegających magazyny; kontrola terminów przydatności,
  • prowadzenie gospodarki wielomagazynowej; stany magazynowe bieżące i wsteczne,
  • informowanie o wszelkich zmianach stanów magazynowych; rozchody FIFO ze sprzedaży wg zadanych receptur; inwentaryzacje.

Kontrola kosztów – FOOD COST i BEVERAGE COST

  • prezentacja zużycia surowców na podstawie receptur,
  • porównanie sprzedaży z kosztem,
  • wyliczanie cen kalkulacyjnych potraw, drinków, napojów według rzeczywistych kosztów zakupu surowców,
  • wyliczenie marży potraw wraz z sygnalizacją przekroczenia zakładanego przedziału marży optymalnej.

Rozliczanie produkcji gastronomicznej

  • rozliczanie produkcji wyrobów gotowych i półproduktów,
  • raporty produkcji dziennej,
  • informacje o zmianach cen zakupu surowca w stosunku do poprzednich dostaw (kontrola dostaw),
  • informacje o składnikach brakujących do przygotowania potraw.

Dokumenty, inwentaryzacje

  • wprowadzanie dokumentów i inwentaryzacji za pomocą „kolektora danych”,
  • inwentaryzacje pełne i częściowe,
  • inwentaryzacje dzienne.

Usprawnienie zarządzania lokalem

  • planowanie imprez,
  • przygotowywanie asygnaty magazynowej na podstawie planowanej imprezy.

Zaawansowana obsługa zamówień

  • uzgodnienie dokumentów dostaw (PZ) z końcową fakturą dostawcy,
  • moduł automatycznych zamówień.

Obsługa gastronomii zamkniętej

  • automatyczny rozchód na podstawie jadłospisu,
  • możliwość wyliczania wartości energetycznych danego posiłku.

Przejrzyste raporty

  • wartość przychodów, rozchodów, sprzedaży w cenach zakupu i sprzedaży oraz osiągniętej marży na każdy dzień i miesiąc,
  • szczegółowe raportowanie stanowisk sprzedaży Gastro (raport podglądowy z POS),
  • eksport bazy towarowej do programu hotelowego CHART,
  • eksport plików do programu Excel,
  • przejrzyste zestawienia sprzedaży,
  • zestawienia wg grup towarowych artykułów itp.

Współpraca z Gastro POS

  • definiowanie towarów, grup towarowych dla POS-a (w tym możliwość zagnieżdżania podgrup),
  • definiowanie jednocześnie wielu towarów (funkcja „Dodaj wiele”),
  • definiowanie szablonów przycisków grup towarowych i towarów (kolor, układ, czcionka),
  • możliwość definiowania rabatów, kart klienta, szablonów kart rabatowych, depozytowych, lojalnościowych itp.

Gastro POSNowe GastroCentrum GASTROGastro FINANSEminiPOSmojeGastroSystem lojalnościowy LMSBlue PocketSystem Monitorów Kuchennych KDSSystemy przywoławcze LRSUrządzenia dotykowe Posiflex